ASHTANGA YOGA: ΤΟ ΟΧΤΑΠΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Astou σημαίνει οχτώ, και anga σημαίνει επίπεδο.
Εξασκώ την πρακτική της Αστάνγκα, σημαίνει εξασκώ και τα οχτώ επίπεδα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα, καθώς αλληλοσχετίζονται μεταξύ τους, οδηγώντας στο τελικό στάδιο, που ονομάζεται Samadhi, η αυτοπραγμάτωση της ανώτερης συνείδησης.
Κάνοντας κάποιος πρακτική και τα οχτώ επίπεδα, οι ακαθαρσίες του σώματος και του νου, καταστρέφονται. Αυτές οι ακαθαρσίες είναι τα εμπόδια για την συνειδητοποίηση της αληθινής φύσης της ψυχής.

Όταν αυτά τα εμπόδια αφαιρεθούν, μέσω της εξάσκησης των οχτώ επιπέδων, η αληθινή σοφία, ή jnana, έχει κατανοηθεί και θα λάμψει. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ του τι είναι αληθινό και τι όχι.

Τα πρώτα επίπεδα στα οποία χρειάζεται να εξασκηθούμε, είναι τα τέσσερα εξωτερικά προσανατολισμένα: yama, niyama, asana, pranayama. Η πρακτική αυτών θα μας βοηθήσει ώστε να αποφύγουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας, ενώ παράλληλα θα μας παρέχει ένα δυνατό υπόβαθρο, προκειμένου να εξασκήσουμε την πρακτική της γιόγκα.
Αυτά τα τέσσερα επίπεδα σχετίζονται με τους διάφορους τρόπους μέσω των οποίων σχετιζόμαστε με τον κόσμο, yama and niyama, με τον έλεγχο του σώματος μέσω των ασάνων, asana, και τον έλεγχο της αναπνοής μέσω της pranayama.


Categories: Blog